Daisypath -

Wednesday, January 29

mask.



Allah does not withhold to withhold...




Friday, January 10

lau kana bainana..

Allahumma sollu alan nabiy..

hati terus berasa untuk menaip..
khuatir terlupa..
khuatir hilang rasa rindu ku pada kekasihku sy satu..

Nabi Muhammad saw..

Alhamdulillah..PU Hafiz dinobatkan sebagai juara pencetus ummah.
ya, bukan itu pointnya..
tapi pengisian beliau membuatkankan hatiku sangat-sangat
ya, sangat-sangat merindui Nabi Muhamaad saw..

Allah..Allah..Allah..
tak kala sedang menaip ini air mataku ingin mengalir sepuas2nya..

kenapa?
sebab pasti baginda kecewa dan hampa mempunyai umat sepertiku..

mencintainya bukan setiap detik dan saat..
hanya berwaktu..
nauzubillah min zaliq..


Ya Rasulullah, maafkan umatmu ini..
umatmu ini tidak mampu menunjukkan akhlak yg baik,
umatmu ini tidak mampu istiqamah dalam perkara sunah mu,
umat mu ini terlalu takut dengan kritikan manusia.
Allah..Allah..
ya, sejak berada di halaman ini,
kaki ku payah sukar utk menjejakki majlis2 ilmu,
terlalu memikirkan kesukaran dan halangan,
ya, 
cemburu ku berputik, 
bila shbt2 menyebarkan majlis2 ilmu disekitar mereka,
detik dihatiku,
jauhnya..
sedih dengan keadaan ku sekarang, 
hari deni hari, 
entah hati ini makin mengering,
kering seperti tadahan air yg kering kontang 
di musim kemarau, 
terdapat rekahan-rekahan dosa yg semakin membesar.
Allahumma solli ala Muhammad.
 disudut jauh terpendam dihatiku,
Ya Allah, 
andai Engkau panjangkan umurku di dunia ini,
ku amat2 bermohon dan meminta agar Engkau mengurniakan, 
aku seseorang peneman hidupku, 
pembimbing hidupku, 
ke syurgaMu.
Seseorg yg mencintaiMu dan mencintai kekasihMu
Muhammad saw.
 Seseorg yg berusaha membawaku ke majlis2 ilmu
utk terus mencintaiMu dan baginda Muhammad saw.
Dan terus hidup berlandaskan syariatMu 
yg dipenuhi dengan kurniaan sakinah, mawadah dan rahmat dariMu.
aminn..aminn..aminn..ya rabb..

Saturday, January 4

cg nurul :)

Pusat Asuha Tunan-Tunas Islam :)

Alhamdulillah pada pertengahan bulan 12 selesai menjalani kursus guru-guru baru Pasti di Kemaman.
Belajar teori mmg mudah. Membuat lakonan sebagai guru dan guru-guru lain berlakon sebagai anak murid mmg mudah. Tiada karenah.

Realitinya??
hew..hew..
inilah 1st time handle kelas 5tahun..
kalau dulu time kem motivasi mmg mudah..
sbb syarat utk hantar anak2 mereka biarlah yg sudah pandai mengurus diri..

1/1/2014
kelas bersama anak2 5 tahun..
kalau mempunyai anak seramai 27 org mmg org terkejut..
tp itulah bilangan pelajar 5 tahun di Pasti Darul Yakin.

hari ke2 mereka dibahagikan kepada 2 kelas.
Cg Nurul memegang seramai 14 org..

2hari ini mmg masih dlm suasana utk menarik mereka berada dildalam kelas.
ada yg menangis ada yg kna belajar dgn parent ada disisi..
hehe..
apa taknya..mmg kalut la cg dibuatnya..

tak masuk lg ada yg menangis smpai basah seluar dan lantai dibuatnya..
nk x nk kena melayan mereka..

esk hari ke 3, even ada jadual yg telah disediakn masa kursus pada tempoh hari, masih xdpt dipenuhi.
i'allah, masih dlm stage belajar lg.

2014 merupakan agak mencabar..krana cuba utk memenuhi segala waktu dengan sebaiknya.
8pg hingga 12 tengah hari waktu persekolah di Pasti, dan dilanjutkan transit smpai jam 5 ptg..menjaga beberapa pelajar yg mana ibu dan bapa mereka yg msih bekerja smpai ptg.
xpelah guru masih single lg, guru2 yg dah berkahwin mmg xdpt nk ambil time transit..
last week ank2 tu diminta mandi, makan dan tidur..
i'allah esk bermula kelas mengaji utk mereka.







gelagat mereka ni mmg kelakar tp penat jga..
5 tahun shj dah 27, cmpur lg pelajar 4thun dan dan 6 tahun.
mana x penatnya..



jadual thun ni ditambah pula dgn tuisyen pada mlm hari dan hari minggu.
entahlah, mmg aku bkn jenis berkira dgn gaji.
suka melakukan kerja2 seperti ini..

tapi..
mmg tidak dinafikan..
ma dan abah selalu menanyakan sal gaji yg mereka byr..
yup, luka sendiri, sendri kena pujuk..
alhamdulillah, 
i'allah, kerja yg dilakukan hanya kernaMu
kecil atau besar tidak dipandangNya
yg penting kita kna ikhlas..

dan bg tidak menghampakan mereka,
aku jga berusaha memohon pekerjaan yg ada dipaparkan dilaman web.
i'allah, ada rezeki, adalah..
rabbi yassir wala tuassir..aminn..