Daisypath -

Wednesday, May 29

bertarung..




sudah hari yg kelapan...bertarung dengan paper final..
moga ia menjadi kafarah dosa2 ku..ameen

Thursday, May 23

contengan di petang hari..


Alhamdulillah, ini mungkin last celebration di utm...syukrn jazakumullah pada sahabiah2 raudhah yg tercinta..
sungguh diri ini banyak kelompangan dan tidak mampu menjadi sahabat yg terbaik..
syukur ya Allah Engkau kurniakan aku sahabat2 syurga..

Alhamdulillah..

diri ini telah memasukki umur 23..cakap seorg shbt, dah dewasa..haha..ye ke??
cm budak2 lagi adalah... :P
moga Allah menjagaku dari fitnah dunia..

Muslimah itu bukanlah seperti bidadari ainul mardhiah, secerdas kekasih Rasulullah yakni aisya humaira, dan tidak seperti khadijah yang sanggup berkorban segala-galanya...dan seperti srikandi-srikandi yang lain..

Tetapi
muslimah itu cuba menjadi seperti mereka...
walaupun pada hakikat disekelilingnya bukan dipenuhi hembusan embun pagi yang senantiasa menyegarkan taman-taman bunganya, tetapi dikelilingi padang pasir yang amat gering dan memerlukan titisan-tistisan air hujan untuk tanah itu untuk kembali segar dan berusaha mengeluarkan tumbuhan-tumbuhan hijau dan bunga-bunga yang akan memberikan pandangan yang begitu indah...




/#/ : bakal pulang sempena pernikahan kakak sulung..entah, mcm susah lak nk bg kakak kat org lain...ye la, ketaatan seorg wanita akan beralih selepas berkahwin...dan kemungkinan juga, my 2nd sis will have her wedding next year? xpasti lagi..apa yg dpt ku katakan padanya, usah lama2..

Sunday, May 19

rahmatilah, berkatilah, dan redhaillah






Sampai suatu ketika nanti,
Nafasku terhenti,
Apakah yang akan berlaku?

Sampai suatu saat nnt,
tiba waktu jemputan dari Ilahi,
Apakah diri bersedia pergi?

Allah, Allah, Allah..

Ku ingin bertemu denganMu
Dengan pengakhiran yang baik..

Ameen ya Rabb..


Ya Allah, Engkau rahmatilah, berkatilah, dan redhaillah umurku ini.. ameen :'(
sungguh, hari ini terasa amat sebak..

Tuesday, May 14

mencari kekuatan..


Hidup ini..
Rintihan demi rintihan..
Dalam jatuh..bangun muhasabah
Mencari KEKUATAN DIRI.




terlalu lama tinggalkn kuliah.. :(
bakal menghabiskan study..
adakah berpeluang ke majlis ilmu bersama sahabat2 syurga lg..
beratnya nk tinggalkan..sob3


Wednesday, May 8

alhamdulillah..

1hb...
sedih juga nak meninggalkan shbt2 muslimat yg diamanakan oleh ketua utk kmi bergerak dibwh satu kawasan. segala pahit manis sbg pic muslimat sedikit sebanyak mengajarku erti sabar..sabar yg berganda..
bertambah dengan final year yg boleh dikatakan malam kami adalah hanya utk discussion..

walaupun sebelumnya agak sedikit sedih disebabkan terpaksa mengorbankan rutin malam utk menadah ilmu kitab, tp apa maknanya hanya menuntut tp tidak mengamalkannya...bukan untuk mendabik dada kerna kaki menuntut ilmu, tak sama sekali..ku akui, kejahilanku yg menuntutku agar menadah ilmu2 agama agar apa yg ku lalui dan apa yg ku landasi kini adalah benar dan tidak mudah luntur jika dikecam dari sedut mana sekalipun.

tepat selepas asar, bersalaman dengan shbt hatiku tersentuh...ya allah, permudahkan urusan shbt2 ku dan permudahknku sampai ke destinasi utk ke sambung akan perjuangan ini...aku tekad, tibanya ku di kampung, bukanlah utk aku beristirehat..tp membantu sedaya upaya ku selagi hari itu masih lagi berbaki..ya 5 mei..


esknya...
shbt kawasan meminta ku memaklumkan pada kawasan tentang kepulangan dan kebersediaan ku utk bertugas..
pagi itu DIA mengujiku dengan keberadaan ayahku dirumah...ustaz, sahabat semuanya memasukki panggilan telefon dan satu pun tidak ku angkat..memandangkan rumah agak kecil, segala percakapan mesti akan didengari..
maaf, ana xdpt angkat..

alhamdulillah, selepas zohor mendapat mesej dr k.long, sahabat ameerah yg akan menjemputku di rumah..memang dari dulu, utk melancarkan ku turun ke kwsn , ku pinta agar ada muslimat yg menjemputku dari rumah agar ibuku (ma) percayai dengan siapa ku bersahabat.

kelisa merah melintasi depan rumah, lagi specifiknya, kereta merah yg ada bendera P** memasukki kuarters kmi..
errr, dalam hati..ya allah, engkau lindungi ku...
mungkin ketika itu, ma yg biasa menunggu di depan rumah, agak terkejut akan kedatangan kereta itu..
tapi ku biasakan..salam sebelum pergi..

ku pinta k.long menghantarku pulang kira2 bila nak masuk magrib..ku tahu rutin makcik2 di kuarters pasti duduk bersembang lagi ketika itu..walaupun pada asalnya ingin berada di bilik gerakan sampai malam, atas nasihat yg dikenali pok mat, dia memintaku pulang memandangku statusku anak polis.(i'allah, doakan moga dibukakan pintu hatinya)
setibanya pulang kerumah.. "bibi pergi kempen ye?" ma bersuara.."x..hanya buat kerja sikit" ku memberi penjelasan..ku tidak mahu berselindung dengan ma..ku tahu, ma tidak boleh terima anaknya menipu..."ma tak kisah, cma bibi masih belajar...kna jga2 diri..ma takut nnt jd apa2...kerja nnt susah"..
hati ku mengiakan apa yang diperkatakan ma...benar, kebanyakkan ibu merasakan susah hati jika anaknya membuat kerja2 ini..
"i'allah ma, xde apa"..ku yakinkan pada ma..

keesokkannya lagi, ku meminta izin utk keluar ke tempat sama...ma tidak menghalang..alhamdulillah, syukurku padaMu ya allah...


ntah, pada hari keberapa ma minta ku fikirkan baik2 siapa yg perlu ku pilih..mungkin ini pesanan dari aboh..ini maknanya aboh dah tahu anaknya ini ahli P**??
ku terdiam..

5hb..
mlm sebelumnya telah ku minta izin dari ma yg aku akan bertugas esknya..dan xpasti akan pulang jam berapa..ma izinkn..
aina, junior senegeri dari kampus utara dan aku ditugaskn menjaga khemah atau pondok panas..ya, pondok tersebut lebih kurang 500 meter dari rumah..
memang pada awalnya tidak menyangka dapat bertugas sampai ke tahap ini..maklumlah, ank kerajaan kn :P

tapi sudah ku maklum pada ma, bukan lah politik semata2 ku perjuagankan...yg mana menolok al-quran dan sunah itu memang terang2 ku TOLAK! kita memilih parti yg memang meletakkan al-quran dan assunah sebagai perlembagaannya..dan PAS adalah jemaah itu..mungkin bnyak lagi ingin ku perkatakan pada ma, tp hanya itu lah yg ku katakan dahulu sebelum berangkat utk memulakan tugas..ma terdiam seperti memahami..

agak maghrib juga menunggu keputusan di upu sendri..kali ini alhamdulillah, pada saluran tua dan pertengahan Pas menguasai...kmi meminta pulang dahulu sebelum mengetahui saluran anak muda..

alhamdulillah, mendapat msg dari k.long yg upu kami menang besar jika dibandingkan dengan pru12...lebih2 lagi saluran anak muda yg majoritynya agak besar..namun, di dun kami bukan hanya ada satu upu, terdapat dalam 8 hingga sepuluh lagi upu...dan lebih dari separuh upu yg berada di felda-felda..yg, dun kami kalah dengan biru...namun, kmi mendapat berita, saluran anak muda kesemuanya pr menguasai..alhamdulillah, mungkin DIA meminta kami bekerja lagi untuk menyampaikan kebenaran pada mereka..I'ALLAH..!

pada malam menunggu keputusan di tv3 (mmg tv3 suku, sbb lambat sangat, whatapps jgak cepat), aboh pulang dari menjaga pusat pengundian dan pengiraan.."mesti bibi pangkoh PAS",abohku bersuara..."mestilah" jawabku dalam senyuman..

alhamdulillah, kini tiada rahsia lagi dalam keluarga..kini ku istiharkan 'Saya adalah ahli Pas'..alhmadulillah..


p/s : agak mencuit hati bila ayah sedara kirimkan beberapa helai baju yg ada nama N****, mmg famili xperlawa pun utk saya mengambilnya :P