Daisypath -

Saturday, September 21

unstable...

allahumma solli ala muhammad waala alihi wasobihi wasalim..

teaching is not easy like a b c
but
teaching needs you teach what is a, what is b and what is c..

actually,
that is not i want to tell,

minggu lepas amat menguji ku sebagai guru kelas..
jika sebelum ni masalah gejala sosial hanya dikhabarkan di dada akhbar
tapi
berlaku pada student ku..
agak kecewa kerna pada awalnya pelik knapa ada yg bertnya tentang student tersebut..
eskny bru tahu apa yg terjadi..
dan esknya pula buku register kelas is missing..
tension :(

ujian buatku di tempat baru..
dan pada awalnya ku dikhabarkan perkhidmatan smpai hujung bulan ini shj kerna kekurangan peruntungan kerajaan negeri,
namun
alhamdulillah
sebelum cuti minggu bru ni aku dikhabarkan semula perkhidmatan disambungkan smpai bulan 10 @ habis persekolahan..


dlm keadaan unstable, keputusan yg dilakukan kdang2 tidak boleh diterima..
namun, Allah masih sygkan hambaNya agar terus belajar dr kesilapan..
Allah dtgkan ujian dan sesuatu perkara itu utk hambaNya mengambil iktibar..


p/s : dh jadi cikgu bm ni ntah xtau nk conteng ape.. :P

setiap hujan yg turun pasti ada pelangi yg akan menceriakan..bila? biarlah Allah yg tentukan..
doa itu senjata mukmin...


Saturday, September 7

cikgu cikgi akak :)

Allahumma solli ala Muhammad waala alaihi wabarik wasalim...

Alhamdulillah..dpt juga menconteng setelah lama membiarkannya...

Alhamdulillah, diberi kesihatan yg xternilai dariNya sehingga hari ini..alhmadulillah..

lepas semua umat Islam menyempurnakan kewajiban berpuasa pada bulan ramadhan, kmi sekeluarga tidaklah menyambutnya seperti org lain...cukup melakukan apa yg kebiasaan seperti sebelum ni...

rumah??
lagi lah. xhias pun.
sbb time tu berkemas2 untuk berpindah rumah...
mmg agak kosong..
seperti biasa aboh akan memecut beraya di kuantan dan di temerloh sekali..dalam satu hari shj..
anak2 dia nie dh terbiasa la..
cuma kali ini along je la xde...dia beraya diKL dulu...
tahun nie along, thn depan??
hmm...aku plak la jadi anak sulung dlm rumah..
besar tanggungjwb sbg anak sulung..

abis raya seminggu, malam yg esknya buka persekolahan, aku dapat panggilan..
cam biasa la..kalau no xkenal mmg xkn angkat..
sekali msg masuk..
panggilan dr ppd (pejabat pendidikan daerah)..pegawai guna no sendiri..ciss
esk pagi awk daftar di SMKA Al-Falah, nnt tolang print surat dari ppd bw ke pejabat sekolah..
huh..mmg kabut la...bru nk btau esknya dah kne daftar..dah la printer xde...xprepare apa2 pun utk masuk kelas...
pagi2 lagi dah ada depan kedai printer..kak, bukak xlg kedai?
nk print ke? mengangguk..masukla..
alhamdulillah...

nk pendekkan cerita..kna mengajar bahasa melayu tingkatan 4 dan 5..
nmpak senang..sebenarnya tak!!! sebab next week nya dah nk trial ...
kesian mereka..
aku tawakal..mohon pertolongan dariNya..

pada 1hb baru ni, kmi berpindah ke rumah baru..
penat jga..xabis lagi pening di sekolah..berpindah pula ke rumah baru...
nasib baik x jauh..dekat je...
cuma kalau dulu rumah agak berhampiran dengan pusat bandar, kali ni agak jauh sikit..
dalam 20minit baru sampai..
xpelah...syukur sbb dah lama kmi menyewa, kali ni aboh ngan ma dapat jga memilikki rumah sendiri..
alhamdulilah..kmi adik beradik xmerungut pun dibesarkan didlm rumah yg kecil.. :)
tp seminggu sebelum berpindah muhammad hamidi demam panas..makan ubat xkebah2..
2 kali pergi hospital...kali ke2 tu sikit lagi darahnya mencapai tahap utk ditahan dihospital..
mcm2 ikhtiar keluarga dah buat..
buntu jga..ku berikhtiar mohon doa dari shbt2..
kerna ku punyai shbt2 yg baik dan solehah, ku mohon doa dari mereka..
alhamdulillah, seminggu lepas tu muhammad hamidi dah boleh ke sekolah

kiranya dh tiga minggu jd guru ganti
dan dlm minggu nie, bru tahu tahap keupayaan kebanyakkan pelajar tingkatan 4..
ada diantara mereka xmahir dlm menulis..
cuba untuk mencari alternatif lain utk mereka..
mohon doa dariNya..
agar dipermudahkan...

nampaknya cikgu nurul kna mengajar smpai peperiksaan spm la.. :)
apa2 pun kne prepare subjek kimia dan fizik pula pas ni :P
masa first2 perkenalkan diri, banyak tersasul guna panggilan akk utk diri ni..dah terbiasa dlm usrah, dlm kelas pun usrah jga kan ... ^^,